Andreea Cristina Stoicescu – O critică a principalelor argumente din Numire şi necesitate din perspectivă kantiană

Lucrarea de faţă este o încercare de a critica majoritatea ideilor şi argumentelor din Numire şi necesitate şi de a „apăra” implicit câteva distincţii kantiene. Astfel, exemplul maşinii de calcul, al conjecturii lui Goldbach, al metrului de la Paris şi al aurului, fiecare survenind în text în contexte ideatice relevante pentru teoria kripkeană a numelor proprii, vor fi demontate prin apel la câteva idei expuse, explicate şi susţinute de Kant în Prolegomene.

Andreea Cristina Stoicescu – O critică a principalelor argumente din Numire şi necesitate din perspectivă kantiană

Reclame

Un comentariu

Din categoria filosofia limbajului

Un răspuns la „Andreea Cristina Stoicescu – O critică a principalelor argumente din Numire şi necesitate din perspectivă kantiană

  1. Consider incompleta argumentarea ta. Faptul ca (te citez) „matematica este o stiinta pur formala care lucreaza cu concepte strict a priori”(presupunem ca e asa, desi nu e asa, dar nu vreau sa fac o discutie separata si aici) nu inseamna ca rezultatele matematice nu pot fi verificate empiric.
    Tu ai spus ca amestecul(dintre formal si empiric) nu este posibil deoarece matematica este pur formala. Acest argument nu este indeajuns. Nu oferi o explicatie completa. Cum rezulta de aici ca acest amestec este imposibil ? Kripke spune ca e posibil dand exemplul unei posibile masini care sa ne arate daca un nr este prim. Ceea ce e corect, putem avea o astfel de masina. Deci (unele) rezultate obtinute (formal) matematic le putem verifica empiric(deoarece putem asocia aceste concepte formale conceptelor obtinute in mod empiric, ceea ce se si intampla in viata reala). Deci putem avea o masina care sa ne spuna cand un nr e prim si acest lucru sa corespunda exact cu ce rezulta din calculele noastre. Aici nu conteaza cum functioneaza masina(ne-o imaginam precum un black box), important e ca ne da acel rezultat. In cazul acesta putem inlocui calculele cu masina respectiva.

    In al doilea argument folosit de tine la masina de calcul, din nou mi se pare ca te grabesti. Tu faci niste presupuneri aici: ca masina foloseste strict operatii matematice, ca programul acela este un produs apriori. Nu trebuie sa fie neaparat asa. Nu trebuie sa cunoastem in detaliu modul cum functioneaza masina, important e ca functioneaza si ne spune daca un nr e prim. Cum a fost construita, care sunt principiile la baza functionarii ei conteaza mai putin pentru tema dezbatuta(am spus asta si mai sus). Important e ca functioneaza si ca este un instrument de validare(adica ofera cunostinte empirice). Apoi, sa zicem ca foloseste (si) cunostinte apriori. Chiar si asa este posibil sa construiesti o masina(pornind de la unele cunostinte apriori sau stric formale) care sa-ti returneze cunostinte empirice(deoarece o construiesti, ai parasit planul mental, formal, al ideilor, incerci sa le aplici).

    Conjectura lui Golbach este considerata adevarata de aproape toti matematicienii tocmai pentru ca o masina a validat propozitia pentru numere de foarte multe cifre. Evident, acea masina poate fi lasata sa mearga catre infinit(sa ruleze non stop). In cazul acesta a fost folosita o masina cel putin pentru a creste increderea in propozitia respectiva(asta nu reprezinta o demonstratie bineinteles dar arata trecerea de la formal la empiric despre care vorbeam si mai sus). Deci pentru nevoile noastre(numerele cu care lucram) conjectura este adevarata(restransa la intervalul necesar activitatilor noastre)

    Argumentul impotriva esentialismului iar nu este suficient de bun. Argumentul adus de tine ca oamenii sunt limitati in cunoasterea lor(sau ca interpretam natura/realitatea) poate fi folosit impotriva oricarui rezultat obtinut empiric(de exemplu orice lege fizica).